torstai 21. kesäkuuta 2012

Hahmojako


Jatulin Annikki/Satu
Jatulin talon emäntä, Maarian ja Mataleenan äiti. Jämäkkänä taloudenpitäjänä ja lujaluontoisena naisena tunnettu Annikki kutsutaan kylällä hätiin, kun lapsenpäästössä, vasikoinnissa tai kyyn pureman hoidossa tarvitaan apua.

Jatulin Maaria/Taru
Annikin vanhin tytär, Mataleenan sisar, Nivalan Reetan miniä. Nai Nivalan Uotin viime kesänä ja muutti Nivalaan miniäksi. Kunnollinen, työteliäs nuori nainen, jolla on aiemmin ollut nauru herkässä. Jälkikasvua Uotille ja Maarialle ei ole vielä siunaantunut, mikä selittänee Maarian vakavoituneen olemuksen.

Jatulin Mataleena/Soile M
Annikin nuorempi tytär, Maarian sisar. Rauhallinen ja vakava nuori nainen, joka ilmeisimmin seuraa äitinsä jäljissä lääkinnän tuntemuksessa. Kulkee äitinsä mukana hoitamassa tarvitsevia ja on omaksunut myös äitinsä tavan tokaista asiat suoraan ja jämäkästi tarvittaessa.

Liisi/Johanna
Liisi piikoo Jatulissa. Hän on lampuodin tytär, joka saapui nuorena piiaksi Jatuliin. Hän avioitui sittemmin, mutta jäi pian leskeksi. Vailla suurempaa omaisuutta, yksin jääneenä pieniin päin hän palasi takaisin Jatulin ylöspitoon. Liisi on piiaksi itsenäinen ja itsepäinen, mutta tätä siedetään hänen osaavuutensa ja ahkeruutensa takia.

Pikkupiiat Kerttu ja Martta/Kristiinan tytöt
Kerttu on vasta aloittanut piikana Jatulissa Liisin opastuksessa. Hän on iloinen ja reipas, mutta unohtuu joskus haaveilemaan askareistaan. Heta on Kertun pikkusisar, joka on saapunut kesäksi auttamaan siskoaan ja opettelemaan ison talon töitä.

Nivalan Reeta/Jutta
Nivalan talon emäntä, Uotin, Nuutin ja Raunin (ja Saarnin+kaksoset) äiti. Jatulin Maarian anoppi. Lämmin ja vieraanvarainen nainen, jolla on hyvä sana lausuttavana jokaiselle, avoin syli lapsille ja leivän pala nälkäiselle.

Nivalan Rauni/Annele
Reetan tytär. Rauni on äitinsä silmäterä, kahden rasavillin pojan nuorin sisko. Rauni vietti muutaman vuodenkierron piikomassa naapuripitäjässä, mutta palasi kotiin eikä ole vielä mennyt miehelään. Rauni on veljiensä kolttosilla karaisema ja näiden tempauksissa mukana ryvettynyt villikko, joka nuorempana hankkiutui jos jonkinlaisiin hankaluuksiin ystävänsä Ottilian kanssa. Sittemmin Rauni on aikuistunut, vaikkei kokonaan ole villikon mainettaan karistanut.

(Nivalan Saarni/Saarni)
(Mahdollisesti mukana Lastikan vahdittavana toheltava Reetan viisikesäinen nuorimmainen.)

(Nivalan kaksoset)
(Lapsiluku vaan kasvaa. :) )

Rikiina/Kristiina
Ottilian äiti.  Rikiina on ollut piikana Nivalassa iät ja ajat, jo vanhan emännän aikaan. Rikiinalla on selkeä näkemys talouden toiminnasta, ja toisinaan saadaankin Nivalan mäellä todistaa emännän ja piian kovaäänistä neuvottelua talon tavoista.

Ottilia/Anna S
Ottilia on Rikiinan lehtolapsi. Raunin ikätoverina Ottilia on juossut polvensa ruvelle Nivalan lasten kolttosissa. Ottilian isästä ei ole tietoa ja itsetietoinen Rikiina on asian suhteen vaitonainen. Vaikka hurskaammat kyläläiset lehtolasta ja hänen äitiään paheksuvatkin, ovat molemmat kulkeneet pystypäin.

Lastikka/PJ-Andalf
Lastikka on ruotuakka, joka on päätynyt Nivalaan seinänvieruspenkille torkkumaan. Lastikka tuntee metsänväet ja kummitusjutut, joten hän usein saa kiitollista yleisöä talven pitkinä iltoina. Kesällä Lastikka istuskelee pyykkirannassa turinoimassa tai paimenessa vuoleskelemassa pajupillejä. Hyväntahtoinen muori on myös verraton lastenvahti.

Kuppari-Saara/Hanna
Kuppari-Saara kiertää talosta taloon ja kylästä kylään. Hänen mukanaan kulkevat kuulumiset, uutiset ja juorut. Eukko on hieman höperö, mutta otetaan ilolla vastaan isommissakin taloissa hänen vetreyttävien näppiensä ja mittavien juoruvarantojensa takia.

Akviliina/Kreetta
Akviliina on Kuppari-Saaran mukana kulkeva vähäväkinen nuori nainen. On arvailujen varassa, onko Akviliina Saaran tytär, oppityttö vai mikä. Uneksivan katseensa, omituisten puheittensa ja irtolaistaustanasa takia Akviliinasta kulkee monenmoisia juttuja peikkojen vaihdokkaasta kadonneeseen kuninkaan tyttäreen.

***

Huom. Liisin aiempaan kuvaukseen on tullut muutos (raskaus), Jatuli sai pari pikkupiikaa lisää ja Nivalaan syntyi viisivuotias tyttö. :)Ynnä Ottilia.
 Edelleen lisäystä: Heta -> Martta ja Nivalaan syntyi lisää lapsia. :-D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti